میزان استفاده روزافزون از شبکههای اجتماعی موجب شده است تا افراد در ردههای سنی مختلف دچار معضلات بسیاری از لحاظ تناسب اندام و یا میزان خواب خود شوند. عواملی که کاملا بر میزان سلامتی افراد تاثیر مستقیم دارد. در بسیاری از موارد افراد بصورت درازکش از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند و یا عادت خواب خود را از این بابت برهم میزنند و دچار کم تحرکی مفرط می شوند. لذا در صورت صرف دقایق کوتاه برای آشنایی با مهمترین تاثیر شبکههای اجتماعی بر خواب افراد می توانیم از اهمیت این موضوع آگاه شویم و شای تلنگری باشد برای ما تا بتوانیم برای سلامتی خود کوشا باشیم. پس با ایران تشک همراه باشید.
اثر شبکههای اجتماعی بر خواب خطرناک است
از آنجایی که استفاده از رسانههای اجتماعی در تمامی سنین رواج دارد، باید توجه بیشتری به تاثیر آن روی هر فرد داشته باشیم. متأسفانه، رسانه های اجتماعی و خواب در کنار هم قرار نمی گیرند و استفاده بیش از حد از رسانه های اجتماعی مخصوصا در زمان های نزدیک به خواب، کیفیت خواب را کاهش می دهد و خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات مرتبط با سلامتی را افزایش می دهد. این سرگرمی های زیادی که در دسترس قرار گرفته است، می تواند شما را برای مدت طولانی تر از آنچه پیش بینی می کنید درگیر کند. بیایید با واقعیت ها روبرو شویم. عادات دیجیتالی نه تنها بر خواب شما بلکه بر سلامت شما نیز تاثیر می گذارند.یک نظرسنجی از کارمندان بیمارستان و دانشجویان دانشگاه نشان داد که ۷۰٪ از مردم پیش از خوابیدن از رسانه های اجتماعی استفاده می کنند، که تقریباً ۱۵٪ هر شب یک ساعت یا بیشتر را صرف این کار می کنند. کاربران در رسانههای اجتماعی میتوانند شخصیت خود را به روش خاص خود ارائه کنند. اما قابلیت ساخت چندین حساب کاربری متفاوت و انتخاب محتوا برای هر کدام از آنها باعث شده است تا افراد فرصت خلق شخصیتهای جدید داشته باشد. این هویتهای دیجیتالی جدید میتواند مطابق با هویت خود فرد، تکمیل کننده آن و یا مخالف با هویت حقیقی کاربران باشد.
فومو عامل اصلی استفاده از شبکههای اجتماعی
یکی از دلایل استفاده بیش از حد از رسانه های اجتماعی قبل از خواب، ترس از دست دادن است که معمولاً به آن FOMO می گویند. رسانههای اجتماعی یک معضل غیرممکن را به ما ارائه میکنند – فرصتهای بیپایان برای تعامل.
FOMO یکی از پاسخ ها به این معضل است که با تمایل بی پایان برای ارتباط ماندن با آنچه که دیگران انجام می دهند و می بینند مشخص می شود. افرادی که FOMO بیشتری را تجربه می کنند، احتمالاً رسانه های اجتماعی خود را در عرض ۱۵ دقیقه پیش از تلاش برای خوابیدن بررسی می کنند. همچنین افرادی که دارای سطوح بالای FOMO هستند، احتمالاً رسانههای اجتماعی خود را در زمانهای نامناسب دیگر مانند در طول سخنرانیهای دانشگاه و هنگام رانندگی با ماشین بررسی میکنند.
خطرات اصلی متوجه جوانان است
بدون شک، شبکه های اجتماعی نقش مهمی در گسترش ارتباطات اجتماعی نوجوانان و کسب مهارت های فنی ارزشمند دارند. اما شبکه های اجتماعی شمشیری دولبه برای جوانان است. از یک سو، به نوجوانان اجازه می دهد تا افکار و احساسات خود را به اشتراک بگذارند و حمایت اجتماعی دریافت کنند. از سوی دیگر، تعداد فزاینده ای از تحقیقات نشان می دهد که زمان زیاد در رسانه های اجتماعی، نوجوانان را در معرض خطر بالای مشکلات سلامت روانی مانند افسردگی و اضطراب قرار می دهد. از طرفی در اینکه تاثیر شبکههای اجتماعی بر خواب در جوانان شدیدتر است شک و تردیدی نداشته باشید. نوجوانانی که اولویت خود را در شبکه های اجتماعی قرار می دهند اغلب روابط مجازی را به روابط واقعی ترجیح می دهند و خروجی این نوع سبک زندگی باعث می شود فرد به لحاظ روابط اجتماعی در انزوا قرار گیرند. اغلب این افراد در جمع ها درگیر موبایل های خود هستند و ترجیح می دهند که در فضاهای اجتماعی، خودشان را سرگرم کنند.
در یک مطالعه انگلیسی که در مجله مطالعات جوانان منتشر شده است، از ۹۰۰ جوان بین ۱۲ تا ۱۵ سال در مورد استفاده از رسانه های اجتماعی و تأثیر آنها بر خواب پرسیده شده است. آنها دریافتند که یک پنجم نوجوانان گفتند تقریبا همیشه شب بیدار می شوند و درگیر شبکه های اجتماعی هستند. این مطالعه همچنین نشان داد دختران نسبت به پسران بسیار بیشتر از خواب خود می گذرند و در شبکه ها هستند.
راه حلهای کاهش تاثیر شبکههای اجتماعی بر خواب
تنها در چند قدم ساده می نوانید به میزان بسیار زیادی بر این مشکل غلبه کنید. البته فراموش نکنید آنچه شما نیاز دارید ابتدا تغییر طرز تفکر درباره ماهیت شبکههای اجتماعی است.
- با فرزندان خود در مورد رسانه های اجتماعی صحبت کنید. آنها را با خطرات آن آشنا کنید و سعی کنید با این موضوع منطقی برخورد کنید.
- بیشتر وسایل الکترونیکی هنگام دریافت پیام یا بهروزرسانی در رسانههای اجتماعی، هشدارهای صوتی یا تصویری دارند. روشن نگه داشتن این موارد می تواند شما را در طول خواب بیدار کند، احساس FOMO را افزایش دهد و منجر به استفاده اجباری از رسانه های اجتماعی شود. در عوض، سعی کنید هشدارها و اعلان های رسانه های اجتماعی خود را خاموش یا بی صدا کنید.
- کتاب بخوانید، فیلم تماشا کنید، قدم بزنید، بازی کنید، غذا بپزید یا با یک دوست تلفنی مکالمه کنید. این همان تغییر طرز تفکر و سبک زندگی است که فقط خودتان با اراده خود می توانید آن را بسازید.
- اگر از دید عصبشناسی به این موضوع نگاه کنیم، رسانههای اجتماعی روی عملکردهای مختلف مغز تاثیرهای خاصی دارد. این تاثیرها ترکیبی از محرکهایی است که میتواند واکنشهای متفاوتی در مغز ایجاد کند و به همین دلیل، به نظر میرسد که رسانههای اجتماعی تاثیرهای مختلفی روی مغز داشته باشد. بنابراین باید تلاش کنیم تا این مجرک ها را با محرک های طبیعی جایگزین کنیم. برای ورزش کردن بهترین جایگزین برای تحریک بسیاری از فعالیتهای مغزی است.
- استفاده از بازیّای فکری مناسب و بازی های گروهی نیز یکی از راهکارهای جوان پسند است.
- باید با این واقعیت کنار بیاییم که سفر کردن بدون آنتن! تنها راه قطعی درک دنیای خارج از دنیا مجازی است. پس آنرا به صورت مداوم امتحان کنید.
در نهایت باید بدانید که محدود کردن وقت خود برای استفاده از رسانههای اجتماعی میتواند به معنای مقایسه نکردن خود با دیگران و در نتیجه، فکر نکردن در مورد نقایص خود و ایجاد علائمی باشد که باعث بروز افسردگی و تشدید علائم آن میشود.
جمع بندی و پایان
بدون شک باید جلوی این تاثیرات منفی را گرفت اما گاهی این تاثیرات مستقیما بر جسم شما تاثیر میگذارد. زمان زیادی که برای دراز کشیدن و استفاده از دستگاه نلفن همراه هوشمند خود می کنید مشکلات زیادی را برای بدن شما ایجاد می کند. بنابراین سعی کنید از تشک مناسب طبی استفاده کنید تا در مواقعی که دراز میکشید و ساعت ها در شبکه های اجتماعی پرسه میزنید! حداقل آسیب کمنری را متحمل شوید.